Vippen

Kviser er bare kviser?

Kviser er ikke bare kviser

Det fins 6 forskjellige typer kviser og disse blir det inn i 3 kategorier med forskjellig alvorlighetsgrad. 

Mild til moderat akne kan forbedres med en god hudpleie-rutine eller behandling på klinikken. Ved alvorlige tilfeller bør du kontakte legen eller aller helst hudlege for hjelp.

Vi skal nå se nærmere på de ulike kategoriene og hva du kan gjøre for å forbedre hver enkelt av dem.

akne kviser uren hud hudormer sorte prikker black heads
Akne årsaker

Hudormer / komedonal akne

Alvorlighetsgrad: Mild

Komedonale akne blir ofte kalt hudormer, blackheads, sorte prikker, milier og whiteheads. Disse oppstår når bakterier, overflødig olje, døde hudceller og smuss legger seg i porene. 

Lukkede komedoner (også kjent som milier og whiteheads) er som regel små og føles nesten som harde kuler på huden.  

Åpne komedoner (også kjent som sorte prikker og blackheads) er også tette porer, men de er fortsatt åpne, slik at smusset som er i porene blir mørke og harde. 

Inflamatorisk akne

Alvorlighetsgrad: Moderat

Inflammatorisk akne (betente kviser) oppstår som en respons fra immunsystemet for å bekjempe infeksjonen i huden. Vi skiller mellom to typer: pustler og papler. 

Pustler ses som lysegule eller hvite kviser med rødhet rundt. Det gule vi ser er puss, mens rødheten er inflammasjon. 

Papler er røde nupper som kan kjennes som forhøyninger i huden, men disse er ikke synlig betente. Mange kaller disse for «vonde og dype kviser». Klemmer du på disse kommer det blank væske ut og ikke puss/betennelse. 

Man har ofte en kombinasjon av pustler og papler.

Behandling av inflamatorisk akne

 • Unngå å klemme, skjære eller stikke i kvisene da det kan forverre betennelsen.
 • Rens huden hver dag. Husk også å rense godt opp i hårfestet, halsen, bak ørene og nakken.
 • Bruk BHA syrer for å bekjempe bakteriene og fjerne døde hudceller. Vi anbefaler peel padsene og AlphaBeta serien fra Dr.Dennis Gross. Disse finner du i vår nettbutikk og på klinikken.
 • Bruk gjerne et Retinol for ytterligere effekt.
 • Husk solfaktor hver dag.
 • Unngå skrubb med store/harde korn. Dette kan irritere huden ytterligere og føre til økt inflammasjon.
 • Minimer hudsminke og la huden puste.
 • Rens sminkekostene dine.
 • Sjekk mobilen. Når vasket du den sist?
 • Bytt putetrekk minst 2 ganger i måneden.
 • Revurder hårproduktene dine. Disse kan være pore-tettende og gi kviser i panne, hodebunn, nakke og rygg.
 • Klinikk behandling: Kjemisk peeling, dyprens eller microneedling (vi needler ikke over pustler)
Kjemisk peelKaste inn håndkle eller fortsette?

Hvis du ikke opplever noen forbedring etter 2-4 uker bør du kontakte lege for en vurdering og eventuell medisinsk behandling. Hvis du opplever litt forbedring, hang in there! Roma ble ikke bygget på en dag. Ikke gi opp, men fortsett med de gode rutinene dine. Husk også at huden er en ferskvare som stadig må pleies og vedlikeholdes. Den har også ulike behov etter årstiden. Visste du at det tar huden 3 måneder å fornye alle hudlagene? Så det du gjør i dag, vil du se resultatet av etter 3 måneder.

De ulike syrene

AHA syrer:

AHA-syre står for alpha hydroxy acid og er en av de mest brukte syrene innenfor hudpleie. Den finnes helt naturlig blant annet i plantebaserte matvarer. Disse syrene bidrar hovedsakelig til å booste hudens kollagen produksjon og rense vekk døde hudceller. AHA syre kan brukes av alle, men anbefales spesielt til de med tørr, moden eller sensitiv hud.

Disse syrene er AHA syrer:
 • Glykolsyre (Glycolic acid)
 • Melkesyre (Lactic acid)
 • Mandelsyre (Mandelic acid)
 • Vinsyre (Tartaric acid)
 • Sitronsyre (Citric acid)
BHA syrer:

BHA er en forkortelse for beta-hydroxy acid og finnes ofte i form av salisylyre. Denne er anti inflammatorisk,  fettløselig og løser opp olje og talg nedover i porene. Siden BHA-syre trenger lenger inn huden enn AHA syre vil den også motvirke og forebygge ulike bakterieinfeksjoner. BHA-syre kan brukes av alle, men passer aller best til fet, normal og kombinasjons hud.

Retinol:

Retinol er også kjent som A-vitamin og er en Rolls Royce blant hudpleie-ingredienser. Den er en såkalt «celle-kommuniserende ingrediens». Det vil si at den kobler seg på en syk eller «sovende» hudcelle, og får den til å fungere som en frisk hudcelle igjen. Retinol har flerfoldige funksjoner og er ypperlig for fine linjer, pigmenteringer, akne eller forstørrede porer. Den er en helt enestående aldrings forebyggende ingrediens. Retinol består av små molekyler som trenger dypt inn i huden hvor den kan gjøre mest nytte. Dessuten styrker retinol både kollagen og elastin, som gjør huden spenstig og myk.

Nodulcystisk akne

Alvorlighetsgrad: Alvorlig

Nodulcystisk akne er den mest alvorlige formen for kviser. Man kan få noduler, som kjennetegnes som vonde klumper under huden, eller cyster som i tillegg har betent puss. 

Denne type akne gir ofte dype og store akne arr. Det beste du kan gjøre for huden din er å  kontakte lege eller hudlege så snart du opplever denne typen akne, slik at du får den rette behandlingen for deg. Tidlig behandling av Nodulcystisk akne minimerer risikoen for akne arr i etterkant.

Akne i kinn, panne, rundt munn. Hva prøver kroppen å fortelle?

Kviser i panne:

I pannen skyldes kviser ofte stress, søvnmangel eller svekket immunforsvar. Pannen deles inn i tre soner: Den øvre kan knyttes til blæren, den midtre delen kan knyttes til mage/tarm og den nedre til leveren. Kviser i panne kan også komme av sminke, dårlig hudpleie rutine og  hårprodukter. 

Kviser på hals og kjeve:

kviser kjeve halsKviser langs kjeve og hals skyldes ofte stress og hormonsvingninger. Mens såkalte stress-kviser ofte kommer på haken, dukker hormon-kviser gjerne opp i overgangen mellom kjeve og hals.

Kviser i dette området kan av og til ses som et symptom på PCOS (Polycystisk ovarie syndrom).

Kviser på kinn:

Akne kviser kinnHar du kviser i kinnene, gjerne spesielt på en gjentakende side, kan bety at mobilen din er skitten eller at putetrekket trenger en vask.

Noen kan også få kviser av kremer eller sminke med pore-tettende ingredienser. Man får da komedonal akne, også kjent som milier.

Hvis du bruker sminkekoster og ikke renser disse godt nok, eller om du bruker bakterieinfisert sminke kan det oppstå kviser i kinn.

Kviser i kinnene kan også skyldes at ikke alt er som det bør være i kroppen. Kinn representerer luftveier og lunger. Luftveis plager, allergi og forkjølelse kan forårsake kviser i dette området. En spesiell form for Acne Rosacea kan også være årsaken. Dette ses som kviser over røde områder, spesielt i kinn og på nese. 

Kviser rundt munn:

Rundt munn skyldes kviser ofte hormonsvingninger. Mange får kviser i tiden rundt eggløsning og menstruasjon. Kviser på haken er ofte forårsaket av stress. 

Pore-tettende sminke, dårlige teknikker ved utklemming og manglende hygiene når du klemmer vil forverre problemene betraktelig, særlig rundt munn og hake.

Om kvisene henger litt sammen og dekker et relativt stort område (rundt munn, neseborene og noen ganger rundt øynene) kan det skyldes Perioral dermatitt. Disse kan være fylt med puss, men er ikke kviser. Dette er en form for eksem som kan gi et tørt og kvise-lignende utslett rundt munn og nesevinger. Her bør man kontakte lege eller hudlege for å få en vurdering og eventuell behandling.

Gratis konsultasjon eller bestille time?