Vippen

De fleste tar feil

Blackheads og hudormer

Blackheads eller hudormer som det heter på norsk, er noe mange sliter med. Men de fleste som tror de sliter med det, har det faktisk ikke! De ser prikker på nesen eller i T-sonen og irriterer seg over dette. Prøver alt for å bli kvitt det men det blir bare verre. Det går i hvert fall ikke bort! Kjenner du deg igjen?

Så, hva er egentlig blackheads?

Det ligger litt i ordet. Det er sorte prikker. Nøkkelen her er fargen. Sort. Har de en annen farge er det ikke en hudorm eller blackhead.

Hos oss får du

De små plageåndene

De fleste vet at man ikke bør plukke på huden, men noen ganger er det ikke til å unngå. Blackheadsene må jo bare bort! Men når du føler behovet for å plukke på huden, kan det være greit å vite at de små grå prikkene du ser kanskje ikke er blackheads i det hele tatt, men talgfilamenter, som er en naturlig del av hudens naturlige sammensetning.

Blackheads / hudormer

Blackheads er en form for akne. De består av talg, døde hudceller og bakterier som samles i hårsekkene og skaper en «propp». Dette fører til en blokkering for talgen, slik at den ikke når huden. Når «proppen» eksponeres for luft oksiderer den og blir grå eller sort – derav navnet blackheads.

På bildet kan du se et eksempel av hvordan blackheads ser ut.

Så, hvordan kan du behandle dette?

 • Rens huden morgen, kveld og etter trening. Utfør gjerne en dobbelrens slik at huden blir skikkelig ren. Det er noe av det beste du kan gjøre for huden din. Når det komer til rens anbefaler vi Dr.Dennis gross sin AHA/BHA daily cleansing gel.
 • Bruk AHA/BHA syrer som løser opp talg skånsomt og effektivt. Vi anbefaler Dr.Dennis Gross sine peel pads og Alpha Beta Pore perfecting & refining serum.
 • Huden din er mest sannsynlig fuktfattig. Selv en fet hud kan mangle fukt. Dette gjør at den produserer enda mer talg for å smøre seg selv. Tilfør derfor godt med oljefri fuktighet.Vi anbefaler Dr.Dennis Gross sin Alpha Beta Daily Moisturizer eller Hyaluronic Marine Oil-free Moisture Cushion.
 • Innimellom kan du unne deg en microneedling, kjemisk peel eller dyprens med vakum på klinikken. Dette kan sammenlignes med kosthold og trening. Behandling på klinikken blir som en treningsøkt for huden. For å vedlikeholde og opprettholde resultatet må du likevel gjøre en innsats på hjemmebane med «kostholdet» – altså hudpleierutinen din. 
 
 • Unngå produkter og kosmetikk som tetter porene.
 • La vær å plukke eller klemme på dem. Dette kan forverre tilstanden og dytte bakteriene enda lengre inn.
 • Unngå skrubbing. Ja, mekanisk skrubbing kan fjerne talg. Men huden jobber til gjengjeld enda hardere for å erstatte talgen.
 • Styr unna hudprodukter med alkohol. Dette tørker ut huden og fører til økt talgproduksjon.
 • Spar pengene og unngå å bruke strips som skal fjerne hudormer. Dette er omtrent like effektivt som å støvsuge gulvet med tape. Det eneste du oppnår er å forårsake irritasjon i huden – som igjen forverrer problemet.

Talgfilamenter

Talgfilamenter består også av talg og hudceller, men er lysegrå, hvite eller sandfarget. De blokkerer ikke porene slik som blackheads, men distribuerer oljer på hudoverflaten, slik at huden holder seg myk og fuktet. I motsetning til blackheads, kommer de alltid tilbake når du fjerner dem, fordi det er meningen at de skal være der! Personer med fet hud eller forstørrede porer kan ha talgfilamenter som er lettere å se.

På bildet kan du se et eksempel av hvordan talgfilamenter ser ut.

Hvordan kan du behandle dem?

Det er ikke mulig å bli kvitt dem da de er et resultat av en naturlig prosess i huden. Det beste er å la dem være for å ikke forverre tilstanden. Men du kan forebygge det noe og minimere dem ved:

 • Regelmessig rens av huden: morgen, kveld og etter trening.
 • Unngå alkohol eller oljebaserte rensemidler.
 • Tilfør fuktighet til huden. Bruk en 24-timers krem eller smør deg morgen og kveld. Vi anbefaler Dr.Gross sin Hyaluronic Marine Oil-free Moisture Cushion.
 • Endre hudpleierutinen: bruk oljefrie fuktighetskremer og sminke for å unngå tilstopping.
 • Unngå ansikts skrubb – dette kan forårsake irritasjon.
 • Bruk oljefri solkrem hver dag. Vi anbefaler

  Dr.Dennis Gross sin All Physical Lightweight Wrinkle Defense SPF 

Whiteheads og milier

Whiteheads eller milier på norsk, er små hvite nupper som er vanlig å få på områder hvor huden er spesielt tynn, som f.eks under øynene. Milier oppstår når kroppen ikke kan eksfoliere eller bli kvitt døde hudceller på riktig måte. Dette skjer ofte på grunn av enten under-eksfoliering av huden eller  feil bruk av produkter.  En milie er en liten hudcyste  som ligger i overhuden, og er fylt med talg og keratin. Den ligger ikke i en pore og talgen sitter derfor fast under huden. Disse forsvinner normalt sett av seg selv, men enkelte kan oppleve at de vedvarer i flere måneder eller kanskje år før de til slutt forsvinner.

Hvordan kan man behandle disse?

 • Ikke forsøk å klemme dem ut! Disse ligger som nevnt over ikke i en pore og har derfor ingen naturlig utgang fra huden. Skal man likevel forsøke å fjerne dem er det best å prikke et lite hull i huden med en steril nål. Nålen bør være så tynn som mulig.
 • Rens huden morgen, kveld og etter trening. Utfør gjerne en dobbelrens slik at huden blir skikkelig ren. Det er noe av det beste du kan gjøre for huden din. Når det komer til rens anbefaler vi Dr.Dennis gross sin AHA/BHA daily cleansing gel.
 • Bruk AHA/BHA syrer som løser opp talg skånsomt og effektivt. Vi anbefaler Dr.Dennis Gross sine peel pads og Alpha Beta Pore perfecting & refining serum (ansikt) eller Advanced Retinol + Ferulic Triple Correction Eye Serum for øyepartiet.  
 • Vi kan enkelt fjerne dem på klinikken med plasmapenn

Gratis konsultasjon eller bestille time?